½
kalafiora dużego
½
brokuła
1
cebula
2
ząbki czosnku
750
ml bulionu warzywnego
1
marchewka
Bazylia
świeża
Sól
Pieprz
Olej
rzepakowy
Przepis ten bierze udział w konkursie z olejem rzepakowym
Kalafior, brokuł i marchewkę gotuje aldente. Warzywa mają być na wpół miękko. Cebulkę
obieram, czosnek też, kroję i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję bulion
warzywny. Brokuł ugotowany wkładam do jednego garnka, zalewam połową
bulionu i miksuje blenderem na gładką masę. To samo robię z kalafiorem.
Doprawiam solą, pieprzem dwa kremy. Na talerz wylewam krem brokułowy, na środek
wylewam krem z kalafiora, posłużyłam się do zrobienia serca, foremką do
ciastek. Serca marchewkowe wycięłam specjalnym nożykiem. Zupę krem dekoruję
bazylią świeża.
Pięknie przystrojony! :)
OdpowiedzUsuńTa zupka jest prześliczna!Aż szkoda by było naruszyć tej pięknej dekoracji:)
OdpowiedzUsuńToż to dzieło sztuki:))
OdpowiedzUsuńśliczna zupka:) szkoda aż jej jeść:)
OdpowiedzUsuńale ślicznie ozdobiona ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
śliczna, ja bym jej nie zjadła, tak ładnie wygląda; D
OdpowiedzUsuńpyszna zupka, a do tego podana faktycznie od serca :)
OdpowiedzUsuń