400
gram makaronu muszelki
20
dkg szpinaku mrożonego
1 ząbek czosnku
1
pomidor duży
10
pomidorków koktajlowych
1
cukinia mała
1
papryka
5
plasterków szynki suszonej domowej
2
papryczki chili
4 gałązki pietruszki
4
wykałaczki
1
pieczarka
1
pomysł na makaron z serem Winiary
10
dkg sera gouda
100
ml śmietany 12 %
1
kawałek sera feta
400
ml wody
Sól
Pieprz
Makaron
ugotowałam aldente , przelałam zimną wodą. Szpinak podsmażyłam na patelni na
oleju, dodałam sprasowany ząbek czosnku, dodałam sól, pieprz. Każdą muszelkę
nadziewałam szpinakiem i układałam w
wysmarowanej formie o średnicy 26 cm. Pomysł na makaron wsypałam do
garnka, dodałam wodę, śmietanę, rozmieszałam dokładnie i zagotowałam. Następnie
wylałam sos na muszelki , posypałam serem. Na wykałaczki nadziałam pomidorki koktajlowe, plastry cukinii w formie szaszłyków, ułożyłam na torcie, dodałam plastry
szynki, pieczarki, papryczki chili przekrojone na pół nadziane serem feta i
wstawiłam do piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu udekorowałam
tort różą wyciętą z pomidora dużego, i gałązkami pietruszki
kolejne cudne danie !! wpadam na obiad!!
OdpowiedzUsuńWpadaj, zapraszam wypijemy kawę jeszcze:-)
UsuńInteresujące,miłego popołudnia.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda nic tylko siadać i wcinać:)
OdpowiedzUsuńSkąd masz takie fajne pomysły, ja to na takie bym nie wpadła, do tego pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńA jakoś samo tak wychodzi, czasami w trakcie gotowania :-)
UsuńPrawdziwe arcydzieło! Pięknie się prezentuje i pewnie super smakuje :)
OdpowiedzUsuńświetny sposób na wykorzystanie muszelek :) super ;)
OdpowiedzUsuń