40
dkg fileta z dorsza świeżego
1
jajko
½
szklanki bułki tartej
1/3
pęczka koperku
Sól
Pieprz
½
soku z cytryny
1
ząbek czosnku
½
główki Sałaty masłowej
1
papryczka chili
10
truskawek
5
pomidorków koktajlowych
5
szparagów białych
½
opakowania serka islos ziołowego
3
łyżki sosu vinegrette
1
burak pieczony
Kwiaty
bratka
Filety
z dorsza myję, dokładnie osuszam, kroję i miksuję blenderem razem z
jajkiem.Dodaję bułkę tarta, pokrojoną papryczkę chili, koperek pokrojony,sok z
cytryny, sól, pieprz, czosnek sprasowany. Całość mieszam i formuję ręką małe
kulki rybne, które wrzucam do gorącej wody, ale nie gotującej. Na bardzo wolnym
ogniu gotuję około 10 minut.
Sałatę
myję, osuszam, strzępie na talerzu, dodaję klopsiki,pokrojone truskawki,
pomidorki koktajlowe, ugotowane aldente białe szparagi pokrojone, oraz kawałki
sera ziołowego islos. Z buraka pieczonego robię różę i układam ją na talerzu.
Sałatkę polewam sosem vinegrette, dekoruje bratkami.
ślicznie podane :)
OdpowiedzUsuńpysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńpyszne klopsiki :) zjadłabym talerz takich pyszności :)
OdpowiedzUsuń