Strony

Strony

piątek, 5 lipca 2013

Klopsiki z dorsza w sałatce z ziołową fetą







40 dkg fileta z dorsza świeżego
1 jajko
½ szklanki bułki tartej
1/3 pęczka koperku
Sól
Pieprz
½ soku z cytryny
1 ząbek czosnku
½ główki Sałaty masłowej
1 papryczka chili
10 truskawek
5 pomidorków koktajlowych
5 szparagów białych
½ opakowania serka islos ziołowego
3 łyżki sosu vinegrette
1 burak pieczony
Kwiaty bratka


Filety z dorsza myję, dokładnie osuszam, kroję i miksuję blenderem razem z jajkiem.Dodaję bułkę tarta, pokrojoną papryczkę chili, koperek pokrojony,sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek sprasowany. Całość mieszam i formuję ręką małe kulki rybne, które wrzucam do gorącej wody, ale nie gotującej. Na bardzo wolnym ogniu gotuję około 10 minut.
Sałatę myję, osuszam, strzępie na talerzu, dodaję klopsiki,pokrojone truskawki, pomidorki koktajlowe, ugotowane aldente białe szparagi pokrojone, oraz kawałki sera ziołowego islos. Z buraka pieczonego robię różę i układam ją na talerzu. Sałatkę polewam sosem vinegrette, dekoruje bratkami.
Truskawkowy zawrót głowy 2013 Kwiatożercy 2013

3 komentarze: