Strony

Strony

środa, 10 lipca 2013

[ Droga do Różan] Pierogi z mięsem i jajkiem



Przepis dodałam w związku z akcją konkursową  "Kuchnia z Różan"








1 opakowanie ciasta francuskie
10 dkg boczku wędzonego
20 dkg mielonego
1 cebula
Olej
Sól
Pieprz
2 jaja
1 łyżka startego sera

Boczek kroję w kostkę i przesmażam razem z cebulką. Mielone doprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną pietruszkę. Mielone najpierw chwilę gotuję następnie przesmażam na patelni , dodaję boczek i całość mieszam. Ciasto francuskie kroję na pół, wkładam do miseczki dodaję nadzienie z mięsa, wbijam jajko, posypuję serem i sklejam brzegi. Ja zrobiłam sakiewki. Wstawiam do piekarnika na 25 minut temp 180 stopni. Podaję z cukinią i pomidorkami koktajlowymi.




Przepis pochodzi z powyższej książki.



 Parę słów o książce:


„Dworek w Różanach to rodzinny dom Zosi Boruckiej, która żyje tam szczęśliwie z ojcem, swoją dawną nianią Zuzanną, wśród przyjaciół. Z pasją zajmuje się kwiatowym ogrodem oraz ekologicznymi uprawami. I marzy o założeniu rodziny z Krzysztofem, którego kocha od dawna.



Jednak życie bywa przewrotne – rodzina Boruckich traci ukochane Różany. W Krakowie Zosia zaczyna nowe, zupełnie inne życie. Czy zazna jeszcze radości i szczęścia? Spełni marzenia o miłości? Czy otuchę i wsparcie da jej Krzysztof czy Eryk – przyjaciel, który nie ukrywa, że chciałby być kimś więcej?


Romantyczna opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.”
 
 
 


12 komentarzy:

  1. Takich pierogów jeszcze nie próbował, chyba najwyższy czas.
    Wyglądają naprawdę fantastycznie.

    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają takie koszyczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale extra:-) A ja bez kolacji dzisiaj...;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena to ja czasami dwie kolacje jem i niestety w nocy tez wrrrr:-)

      Usuń
  4. pysznie :) i z ciasta francuskiego zdecydowanie szybsze niż tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie zrozumialam tego przepisu .

    OdpowiedzUsuń