Przepis pochodzi z z programu ,, Anielskie smaki". Siostry Anieli
1/2 kg mąki poznańskiej lub wrocławskiej
2 żółtka
1 jajko
20 dag masła
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do
miski przesiewam mąkę, dodaję jajko i dwa żółtka, masło, cukier puder i
łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na
godzinę. Maszynką do mięsa za pomocą specjalnej blaszki wyrabiam ciastka o
rożnych kształtach. Układam ja na blaszce na pergaminie i wstawiam do
piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Ciastka mogą dłużej leżeć. Idealne do
kawy.
Ale ekstra pomysł ;) Muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńfajne ciacha :) nie robiłam jeszcze ciastek z maszynki ;/
OdpowiedzUsuńJak byłam małą to robiliśmy takie ciasteczka :) Pycha
OdpowiedzUsuńPycha, takie kruche ciasteczka są świetne, szybko się je robi i chyba wszyscy je lubią :)
OdpowiedzUsuńaż się zrobiłam głodna :) piękne te ciacha :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka mojego dzieciństwa :D Wieki ich nie jadłam a są takie pyszne.
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robiła:-)
OdpowiedzUsuńPamietam jak moja babcia piekla takie ciasteczka, a my sie nimi objadalismy na maxa:-) Fajnie:-)
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię:)) rzeczywiście baardzo tu wesoło:) Pozdrawiam z Kuchni Marlenity
OdpowiedzUsuńgdzie kupic te foremki do maszynki?
OdpowiedzUsuńTo nie są foremki tylko blaszki nakładki, kupuje się w gospodarstwie domowym :-)
UsuńMoja Babcia i Mama piekły dziesiątki lat temu, a ja nie, nie mam blaszki, ciekawe czy można gdzieś taką kupić. Ciastka marzenie, teraz np. na święta. Pycha. Dzięki.
OdpowiedzUsuńBlaszki można kupić w internecie widziałam, u mnie w hurtowni agd były po 3,50 zl, proszę szukać w gospodarstwach domowych sklepach, ale nie marketach. Są dwa rozmiary blaszek w zależności od maszynki :-)
Usuńpiekę je bardzo często-moja wnuczka je uwielbia
OdpowiedzUsuń