1
kaczka 2 kg
Farsz
15
dkg wątróbki drobiowej
15 dkg serc drobiowych
1
udko z indyka
15 dkg boczku wędzonego
1
jajko
1
bułka
½
szklanki mleka
Sól
do farszu
Pieprz
1
łyżeczka majeranku
1
łyżeczka soli do natarcia kaczki
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki oliwy
Kaczkę
myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę
mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku,
sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą
kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i
wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do
piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy
rękaw żeby przyrumienić kaczkę.
Jadłam ostatnio taka kaczke, wysmienita!
OdpowiedzUsuńpyszności :) sama nigdy nie porwałam się na takie danie :) odważnie działasz w kuchni :)
OdpowiedzUsuńwitam dzisaj po raz pierwszy wypróbuję kaczki w rękawie..
OdpowiedzUsuńwitam i pozdrawiam na pewno kaczusia jest bardzo smaczna lecz mam pytanie - czy kacza jest luzowana? nic nie jest wspomniane na ten temat a z pierwszego zjęcia wynika że tak odkrojony plaster jest bez kręgosłupa czy jakiekolwiek kostki ,czyli wygląda że szkielet jest usunięty pozdrawiam a zarazem pozdrawiam smiling :-)))
OdpowiedzUsuńKaczka nie została wyluzowana. Ma kręgosłup, kawałek został odkrojony nożycami. :-)
Usuńchyba sprobuje zrobic taka na swieta;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń