2
kg buraków średnich
3
ząbki czosnku
2
łyżki słonecznika ziaren
Sól
Pieprz
3
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżka soku z cytryny
½
łyżeczki Bazyli suszonej
Buraki
myję dokładnie, osuszam, odcinam korzonki. Zawijam każdy osobno w folię
aluminiową. Piekę w piekarniku temp 180 stopni przez 2 godziny. Proponuje piec buraki
przy okazji pieczenia czegoś innego. Ja piekłam chleb w tym czasie. Po upieczeniu
obieram ze skóry i kroję na plastry. Układam an talerzu i robię sos. Czosnek
rozgniatam, dodaję oliwę, sok z cytryny, bazylię. Sól, pieprz. Całość mieszam i
polewam buraki sosem. Słonecznik prażę na patelni i też dodaję, posypuję szczypiorkiem.
Bardzo lubię Carpaccio z buraków :}
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam :) lubię buraki i chętnie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:-) Ślinka mi na nie cieknie....
OdpowiedzUsuń