3
kg mięsa od szynki
1
pierś z kurczaka duża
1
kg piersi z indyka
4
łyżki majeranku
2
łyżki soli do smaku
1
łyżka pieprzu mielonego
1
główka czosnku
1
szklanka wody
Mięso
kroję na paski, i miele maszynką grube oczka. Do mięsa mielonego dodaję cztery
ząbki czosnku sprasowane, majeranek roztarty, sól, pieprz, wodę. Mięso
wyrabiamy dokładanie. Słoiki napełniam mięsem. Do każdego dodaję też po jednym
ząbku czosnku. Słoiki zagotowuję 2 razy po godzinie. Jednego dnia zagotowuję i
na drugi dzień powtarzam.
jak długo wytrzymuje taka kiełbasa?? jak ją przechowywać?
OdpowiedzUsuńkurcze byłaby świetna na wakacje pod namiot :)
Kiełbasę przechowuję w lodówce. Jak pod namiot to musiałabyś 3 razy gotować po godzinę.Taką kiełbasę można przechowywać kilka miesięcy.Jak w lodówce trzymasz to 2 razy wystarczy pasteryzować.
UsuńMoje babcia zawsze tak robiła:-) Już nie pamiętam tego smaku, warto sobie przypomnieć;-)
OdpowiedzUsuńidealne są do podróży:)
OdpowiedzUsuńu mnie taka kiełbasa znika w ciągu 2 tyg nie ważne ile tego zrobię efekt zawsze ten sam :)
OdpowiedzUsuń