2
płaty mintaja
1
cytryna
1
mandarynka
1
truskawka
3
oliwki zielone
¼
sera pleśniowego z papryką
1/3
papryczki chili
1
liść sałaty
Bazylia
świeża
Sól
Pieprz
4
ziemniaki
1
cebula
¼
szklanki mleka
1
rzodkiewka
3
pomidorki koktajlowe
1 łyżka Sos vinegrette
Mintaja
odmrażam i dokładnie odsączam z wody. Solę, pieprzę. Cytrynę sparzam i ścieram
skórkę na tarce drobne oczka. Z połowy cytryny wyciskam sok i polewam mintaja.
Posypuję go startą skórką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20
minut na 180 stopni. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę. Cebulkę obieram, kroję
i przesmażam na patelni. Dolewam mleko i całość wlewam do ziemniaków. Doprawiam
solą. Na talerz wykładam ziemniaki na to mintaja. Plasterek cytryny. Sałatę
myję strzępie, dodaję, cząstki mandarynki bez błonek, truskawkę pokrojoną,
oliwki, i ser pleśniowy. Polewam sosem. Dodaję pokrojoną papryczkę chili
Ile witamin na talerzu :) I rybka do tego... Bardzo pyszny, zdrowy posiłek.
OdpowiedzUsuńszaleństwo kolorów. świetnie:)
OdpowiedzUsuń