1
ananas świeży
1
papryka czerwona
1
woreczek ryżu paraboiled dziki
10
krewetek mrożonych
1/2
papryczka chili czerwona
5
oliwek czarnych
5
dkg sera lazur błękitnego
8
pomidorków koktajlowych w kształcie serca
1
pomidor duży
Skórka
od cukinii
Sól
Pieprz
kolorowy prymat
Bazylia
prymat
Oregano
prymat
2
łyżki sosu sojowego jasnego
½
cukinii
Oliwa
Ananasa
przekroiłam wzdłuż, tak żeby zostały nam liście z ananasem w całości. Usunęłam
niejadalny środek owocu. Wydrążyłam miąższ ananasa i pokroiłam w kostkę.
Krewetki odmroziłam, i zamarynowałam w oliwie, z dodatkiem soli, pieprzu
kolorowego, Bazyli i oregano. Ryż gotowałam w osolonej wodzie 20 minut. Poczekałam
aż ostygnie. Cukinie pokroiłam w kostkę
razem ze skórką. Przesmażyłam ją 1 minutę, mają zostać ładne kostki, dodałam
bazylie, oregano suszone. Do miseczki przełożyłam ryż, cukinie, pokrojoną paprykę
czerwoną, kawałki ananasa. Doprawiłam pieprzem i napełniłam ananasa farszem. Na
wierzch ułożyłam kawałki sera lazur, krewetki, oliwki czarne pokrojone,
pomidorki koktajlowe pokrojone. Fajnie żeby pomidorki miały kształt serca po
przekrojeniu. Papryczkę chili pokroiłam na drobne paseczki i dodałam do farszu.
Udekorowałam dwoma sercami z papryki. Talerz ozdobiłam różą z pomidora i listkami
z cukinii.
Niesamowite... Pomysłowe i do tego apetyczne :)
OdpowiedzUsuńo wow tak podaną sałatkę to ja bym mogła dziś dostać na walentynki :) do tego jeszcze tyle cudownych smaków Super
OdpowiedzUsuń