1
burak duży
1
ząbek czosnku
Sól
Oliwa
Rozmaryn
Oregano
suszone
Bazylia
suszona
1
łyżeczka soku z cytryny
Bazylia
świeża
1
pomarańczo
3
truskawki
1/3
opakowania sera feta
2
gałązki pietruszki
Buraka
dokładnie szoruję szczoteczką i myję. Folię aluminiową smaruję oliwą, wkładam buraka,
dodaję sprasowany ząbek czosnku, rozmaryn, szczyptę soli. Dokładanie zawijam w
folię i pikę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wyjmuję
obieram ze skórki i kroję na plastry. Wycinam serca foremką i układam na
talerzu. Pomarańczo obieram z błonek białych i układam cząstki na sercach.
Pietruszkę kroję drobno. Ser feta kroję w kwadraty i każdy z nich obtaczam w pietruszce. Układam na
talerzu. Truskawki przekrawam na pół i robię kwiatka z nich. Sos robię z oliwy
z oliwek, dodaję sól, pieprz, oregano , bazylię suszoną, sok z cytryny. Dokładnie
mieszam i polewam sałatkę. Smacznego
Przecież to arcydzieło kulinarne,aż żal to zjeść.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić coś takiego,na pewno pyszne i jak oczy cieszy :-)
Kocham fetę!:D
OdpowiedzUsuń