1
kubek śmietany 400 ml kremówka 30 %
1
pęczek Bazyli
Sól
szczypta
Śmietanę
przelewam do miski od blendera i miksuję tak długo aż oddzieli się maślanka od
masła. Odlewam ją i przelewam masło zimną wodą. Wodę również odlewam i dodaję
listki Bazyli świeżej. Blenderuję masło dalej. Na końcu dodaję sól. Masło
przekładam do foli aluminiowej i odstawiam do zamrażalnika na 3 h. Wyjmuję, odwijam z folii i kroję na plastry.
Super przepis, od podstaw. Super :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nie powiem;)
OdpowiedzUsuńPyszne masełko, nie widziałam takiego, oprócz bazylii to kremówka z lidla również jest dobra:)
OdpowiedzUsuńZ bazylią musi byc zaromaryczne,ja zrobiłam czosnkowe z masła Pilos :)wyszło pyszne.
UsuńUwielbiam smak świeżej bazylii. A to masło to nie bardzo wyobrażam sobie jego robienie. Mam tą śmietanę ubijać mikserem czy końcówką od blendera? Jak długo to się ubija?
OdpowiedzUsuńAle pyszne muszą być kanapeczki z takim masełkiem :)
Śmietanę ubijam blenderem. Wlewam do pojemnika od blendera i ubijasz je około 10 minut. Tak długo aż zacznie robić się geste, i zacznie oddzielać się woda od masła.
Usuń