Strony

Strony

piątek, 8 lutego 2013

Mintaj w płatkach owsianych z marchewką





1 płat mintaja mrożonego
2 marchewki duże
4 ziemniaki
1 pomidor duży
¼ ogórka zielonego
1 cebula czerwona
½ cukinii
¼ papryki czerwonej
Sól
Pieprz
5 łyżek płatków owsianych górskich
1 łyżka masła
1 cebula biała
¼ szklanki mleka
1 jajko
olej

Ziemniaki i marchewkę obieram, i myję. Ziemniaki wstawiam w osolonej wodzie i gotuję 30 minut. Marchewkę wkładam do innego garnka, wlewam ½ szklanki wody i gotuję około 30 minut. Jak trochę przestygnie marchew kroję na paski sitkiem do jarzyn sałatkowych. Dodaje masło, i trochę soli. Ziemniaki odcedzam z wody, i robię z nich puree. Cebulkę białą szatkuję przesmażam na oliwie na patelni , dodaję mleko i wlewam do ziemniaczków. Dokładnie je mieszam. Mintaja odmrażam, i panieruję najpierw w jajku, potem w płatkach owsianych. Solę, pieprze i smażę na oliwie. Rybę podaje z ziemniakami, marchewką. Talerz dekoruję ogórkiem, papryką czerwoną. Róże robię z pomidora czerwonego i cebuli czerwonej oraz cukinii.

4 komentarze: