Strony

Strony

środa, 23 stycznia 2013

Sałatka z dzikiego ryżu i tofu w łódeczkach z bakłażana


 






  • 1 bakłażan
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • 10 szt zielonych oliwek
  • 1 oliwka czarna
  • 1 woreczek ryżu dzikego
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • sól
  • pieprz
  • 10 łyżek oliwy
  • bazylia suszona
  • 1/2 szt papryczki chili
  •  
  • Ryż dziki gotuje 30 minut.  Bakłażana kroje wzdłuż na pół, i wydrążam środek. Miąższ kroję na kawałki i smażę, doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana solę i odstawiam na 15 min aż puści sok. Myje pod wodą i smarze na patelni grillowej z 2 stron. Tofu  marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, bazylię suszoną i smarze razem z bakłażanem 10 minut. Do miseczki wkładam ryż ugotowany, dodaje bakłażana środek usmażony, pietruszkę pokrojoną natkę, 4 pomidorki koktajlowe pokrojone, 1 małą puszkę kukurydzy, i 2 łyżki sosu hoisin. Doprawiam sola, pieprzem do smaku. Całość mieszam. Farszem nadziewam usmażone bakłażany , dekoruje pomidorkami koktajlowymi i dodaje pokrojone tofu, i oliwki zielone.  

1 komentarz: