400
gram makaron tagliatelle z pięciu zbóż
500
gram krewetek królewskich
1
słoiczek pomidorów suszonych z zalewy
Sól
Bazylia
Oregano
Pieprz
2
cebule
2
ząbki czosnku
6
oliwek czarnych
4
pomidorki koktajlowe
1/3
ogórka zielonego
Krewetki
należy obrać, umyć dokładnie. Następnie robię marynatę, dodaje do nich, sól,
pieprz, czosnek sprasowany, bazylię, oregano suszone, oliwę. Odstawiam na pół godziny.
Cebulkę obieram, kroję drobno i przesmażam na patelni
Potem
Smażę z cebulką krewetki jeszcze około 3 minuty. Makaron gotuje w osolonej
wodzie 7 minut. Odcedzam i przelewam zimna wodą. Na końcu dodaje pokrojone suszone pomidory.
Wrzucam makaron, całość dokładnie mieszam i jeszcze chwile przesmażam. Talerz
dekoruje, pomidorkami, oliwkami i ogórkiem zielonym.
Krewetki we włoskim stylu. Piszę się na takie danie. :)
OdpowiedzUsuń