Owocowo - miętowo - bazyliowe naleśniki
z jogurtem i sosem porzeczkowym
- 225g mąki pszennej (przesianej)
- 150ml wody mineralnej gazowanej
- 200ml mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
1 morela
4 łyżki borówek
7 malin
1 jabłko zielone
1 jabłko czerwone
10 dkg porzeczek
czerwonych
6 truskawek
Listki mięty do
przybrania
Garść listków
mięty, i pół garści listków bazylii
1 i 1/2 opakowanie
jogurtu naturalnego dużego gęstego
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka
galaretki truskawkowej
Liście mięty i Bazyli myjemy i miksujemy blenderem
razem wodą mineralną. Dodajemy to tej
masy mąkę, jajka, sól, mleko, olej, jogurt i dalej blenderujemy. Naleśniki
smażymy na patelni , ciasto powinno być dość lejące. Żelatynę rozpuszczamy w 1
łyżce wody gorącej. Musi się rozpuścić i łączymy ją jak ostygnie z jogurtem.
Dodajemy cukier puder. 1/3 jogurtowej masy odkładamy i dodajemy do niej
rozpuszczoną galaretkę truskawkową w 3 łyżkach gorącej wody. Dwie masy jogurtowe wkładamy do lodówki
żeby nam się ścięły. Naleśniki smarujemy białą masą i składamy na ćwiartki. Na
dwa naleśniki szprycą nakładamy masę jogurtową białą, a na dwa truskawkową.
Dekorujemy owocami, kwiatkami. Z truskawek robimy płatki, tak samo z moreli i
łączymy je w kwiat. Borówki i maliny także układamy w kwiat. Z jabłek wycinany
ostrym nożykiem listki które potem łączymy. Na środku talerza szprycą nakładamy
masę białą i robimy na niej kwiatka z truskawek. Dekorujemy listkami Bazyli i
porzeczkami. Resztę porzeczek blenderuejmy i w ten sposób powstaje nam sos.
Jeżeli ktoś ma obawy łączenie mięty z Bazylią, to mogę zapewnić że smakują
naleśniki wybornie, Bazyli się nie wyczuwa a nadaje ładny kolor, i wyostrza
smak.
Cudne naleśniki, i jak oryginalnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda. Jesteś prawdziwą artystką!
OdpowiedzUsuń