Receptura powstała na zasadzie co zrobić coś dobrego i szybkiego na święta. Miałam ugotowaną kapustę z grzybami i postawiłam ją wykorzystać. A że myśliwska kiełbasa nadaje się idealnie jako nadzienie to powstała taka oto rolada.
mielone:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do mielonego
nadzienie:
30 dkg kapusta z grzybami suszonymi ugotowana
2 kiełbasy myśliwskie
Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę. Do mięsa dodaję jajko,bułkę tartą, przyprawę i mieszam. Na desce układam arkusz foli aluminiowej. Układam na nim mięso w formie kwadratu około 15x15 cm. Kapustę odsączyłam jeszcze na sitku z nadmiaru wody. Rozkładam na nim kapustę zostawiając po 2 cm z każdego boku bez kapusty. Kiełbasę układam po długości od jednego brzegu. Zwijam razem z folią mięso uważając żeby folia nie dostała się do środka rolady. Końce rolady sklejam i zawijam folią. Jeszcze ręką formuję roladę dociskając mięso. Wstawiam roladę do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam formę zmniejszam na 200 stopni i piekę 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę i odwijam z foli. Można ją podać na ciepło i zimno.