Strony

Strony

poniedziałek, 26 grudnia 2022

Rolada drobiowa z kapustą i kiełbasą

 Receptura powstała na zasadzie co zrobić coś dobrego i szybkiego na święta. Miałam ugotowaną kapustę z grzybami i postawiłam ją wykorzystać. A że myśliwska kiełbasa nadaje się idealnie jako nadzienie to powstała taka oto rolada.

 

 


 




 

mielone:

1 pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawa do mielonego

nadzienie:

30 dkg kapusta  z grzybami suszonymi ugotowana

2 kiełbasy myśliwskie


Pierś  z kurczaka, cebulę, czosnek mielę. Do mięsa dodaję jajko,bułkę tartą, przyprawę i mieszam. Na desce układam arkusz foli aluminiowej. Układam na nim mięso w formie kwadratu około 15x15 cm. Kapustę odsączyłam jeszcze na sitku z nadmiaru wody. Rozkładam na nim kapustę zostawiając po 2 cm z każdego boku bez kapusty. Kiełbasę układam po długości od jednego brzegu. Zwijam razem z folią mięso uważając żeby folia nie dostała się do środka rolady. Końce rolady sklejam i zawijam folią. Jeszcze ręką formuję roladę dociskając mięso. Wstawiam roladę do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam formę zmniejszam na 200 stopni i piekę 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę i odwijam z foli. Można ją podać na ciepło i zimno.

sobota, 24 grudnia 2022

Sernik z piernikami i karmelem

 Kremowy pyszny serniczek z piernikami, orzechami i karmelem. Czy może być coś lepszego. Na świątecznym stole w sam raz. Same dobro w jednym ciachu.

 







spód:

160 g ciastek kakaowych
50 g masła


sernik:

0,5 kg sera półtłustego twarogu

1 budyń waniliowy

3/4 szklanki cukru pudru

3 jajka wielkość M

250 serka mascarpone

100 g czekolady białej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150ml szklanka śmietany kremówki 30 %

350 g pierników w czekoladzie z nadzieniem

dekoracja:

100 g cukru 

40 g masła 

60 ml kremówki

70 g orzechów włoskich

 Spód:

 
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

 Sernik:

Ser mielę trzy razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, mascarpone, cukier puder, skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlewam do sernika i mieszam mikserem.

 Na wystudzony spód wykładam 1/3 sera, układam pierniki, wylewam resztę sera. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję karmelem.

Karmel:

Do garnka z grubym dnem wsypuję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu żeby się nie spalił. Jak zbrązowieje/kolor bursztynowy/ dodaje masło i mieszam łopatką silikonową. Na końcu wlewam śmietanę i gotuję na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć. Odstawiam do lekkiego ostygnięcia, dodaję orzechy do karmelu i mieszam. Dekoruję sernik.


niedziela, 18 grudnia 2022

Ryba po grecku w cieście

 Ryba po grecku ale w trochę innej formie podania bo zapiekana w cieście drożdżowym. Na ciepło rewelacja tak samo na zimno.

 




 

farsz:

2 marchewki

1 korzeń selera

1 po biała część

1 korzeń pietruszki

100 g koncentrat pomidorowy

2 cebule

1 liść laurowy

3 ziela angielskie

sól, pieprz, olej, papryka wędzona

 

ciasto:

400 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

szczypta cukru

70 g masła

250 ml mleka

30 g drożdży

 

pozostałe :

475 g miruny

1 jajko

2 łyżki mleka

 

Farsz:

 Marchewkę, pietruszkę,seler obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję  i cebule. Na patelni na oleju przesmażam por, cebulę, liść laurowy, ziele, dodaję resztę warzyw i dalej smażę na wolnym ogniu. Podlewam około szklanką wody i duszę chwilę aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem, papryką dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam.

Ciasto:

 Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnie mleko 50 ml, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewam mąkę do zaczynu, dodaję sól, rozpuszczone masło wystudzone, resztę mleka i wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto się klei dodaję mąkę, jak jest za gęste dodaję mleko. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wykładam na stolnicę dzielę na dwie części.

Na papierze odrysowuję kształt ryby i wycinam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy, przykładam szablon ryby i wycinam nożem jej kształt. Przekładam na blaszkę którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na całej rybie rozsmarowuje farsz warzywny, zostawiam po 1 cm wolnego na około, a na górze układam kawałki ryby które doprawiam solą, pieprzem. 

Drugi kawałek ciasta też rozwałkowuję ale dobrze jak będzie trochę grubszy niż ten na spodzie. Przykładam szablon i dodaję po 2 cm na wielkości i wycinam kształt ryby. Górny płat ryby ma być większy ponieważ dodany farsz powoduje wybrzuszenie i nie skleimy potem dwóch kawałków ciasta razem. Za pomocą widelca sklejamy na około boki ryby. Za pomocą kieliszka i nakrętki wycinam oko które przykleję w cieście. W rybie tam gdzie jest oko za pomocą nakrętki wycinam otwór. Utworzy się komin przez który będzie się uwalniać para podczas pieczenia, a ryba nie popęka. Łuski nacinam nożyczkami. Całą rybę smaruje żółtkiem z mlekiem.Piekę dwie rybki.
Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni, wstawiam blaszkę i piekę 20 minut, potem zmniejszam an 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż się zarumieni.

czwartek, 15 grudnia 2022

Tort piernikowo czekoladowy

 Torcik w piernikowym klimacie. Czyli dużo piernika,czekolady, orzechów. Świąteczny klimat musi być.

 





 

 biszkopt:

6 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki tortowej

2/3 szklanki cukru trzcinowego

 

krem:

250 g serka mascaropne

400 ml śmietanki kremówki 36 %

150 g czekolady gorzkiej 40 %

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyki cukru trzcinowego

 

nasączenie:

150 ml herbaty

80 ml likieru karmelowego

pozostałe: 

80 g czekolady gorzkiej

40 g masła

1 słoiczek konfitury wiśniowej

pierniki, domek z piernika, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, plastry cytryny skarmelizowane


Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Krem:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję przyprawę do piernika i mieszam. Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu. Jeszcze ciepłą wlewam cienkim strumieniem do kremu i mieszam mikserem.Krem wstawiam do lodówki na godzinę.

Krem dzielę na trzy części

wykonanie tortu:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na to połowę konfitury. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu,reszta konfitury.  Ostatni blat biszkoptu nasączam.Tort składam w obręczy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję górę tortu i boki kremem. 

Czekoladę rozpuszczam z masłem w kąpieli wodnej.Jak przestygnie wylewam na tort. Dekoruję orzechami, piernikami, wiórkami, plastrami cytryny.

 

czwartek, 1 grudnia 2022

Ptysie łabędzie z mango curd

  Pyszne domowe ptysie łabędzie z aksamitnym curdem mango. Jak zrobicie je to nie oderwiecie się od nich.

 


 





ciasto ptysie:

100 g masła

125 ml wody

125 ml mleka

szczypta soli

4 jajka

150 g mąki pszennej

nadzienie:

500 ml śmietanki 36 %

2 łyżki cukru pudru 

mango curd:

1 mango
 
50 ml soku z pomarańczy
 
1 cytryna 

45 g cukru
 
1 łyżka masła
 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej czubata

1 jajko
 
2 łyżki kremówki 30 %
 
 

Mango curd:

Mango obieram i miksuję blenderem.Przekładam do garnka,wlewam sok z pomarańczy i cytryny, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia składników.Odstawiam na bok. Jajko ubijam z cukrem na puch. Dodaję do mango, wlewam śmietankę, dodaję masło. Mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż masą zgęstnieje.Odstawiam z palnika i zostawiam do ostygnięcia.

Kremówkę ubijam z cukrem.

Ciasto ptysie:

Do garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie dobrze wymieszana, i odchodzić od garnka, i będzie błyszcząca zdejmuję z palnika i zostawiam na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wbijam jajko jedno i łączę mikserem, potem kolejne jajko i znowu mieszam, i tak po kolei. Nie dodaję jaj na raz wszystkich. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego końcówka okrągła mała. Na papierze do pieczenia w odstępach wyciskam w kształcie litery S szyje łabędzi 13 sztuk. Szyję mają wysokość 8 cm. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 10-15 minut. Szyję są cienkie dlatego należy kontrolować czas pieczenia. 
Do rękawa przekładam drugą końcówkę duża gwiazda i wyciskam na wysokości też 8 cm korpusy. Należy zachować odległość bo ciasto urośnie. Korpusy robię w kształcie łezki sztuk około 13. To zależy jakie duże łabędzie zrobicie. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni i wstawiam na 25-30 minut aż będą zarumienione i dobrze wysuszone. Jak ptysie nie dopieką się opadną po wyjęciu z piekarnika. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia. Po upieczeniu uchylam drzwiczki i studzę w piekarniku. 
Zimne korpusy przecinam na pół wzdłuż. Górną część korpusu kroję nożem też na pół wzdłuż.

Nadziewam curdem, śmietanką.