Strony

Strony

czwartek, 15 grudnia 2022

Tort piernikowo czekoladowy

 Torcik w piernikowym klimacie. Czyli dużo piernika,czekolady, orzechów. Świąteczny klimat musi być.

 





 

 biszkopt:

6 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki tortowej

2/3 szklanki cukru trzcinowego

 

krem:

250 g serka mascaropne

400 ml śmietanki kremówki 36 %

150 g czekolady gorzkiej 40 %

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyki cukru trzcinowego

 

nasączenie:

150 ml herbaty

80 ml likieru karmelowego

pozostałe: 

80 g czekolady gorzkiej

40 g masła

1 słoiczek konfitury wiśniowej

pierniki, domek z piernika, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, plastry cytryny skarmelizowane


Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Krem:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję przyprawę do piernika i mieszam. Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu. Jeszcze ciepłą wlewam cienkim strumieniem do kremu i mieszam mikserem.Krem wstawiam do lodówki na godzinę.

Krem dzielę na trzy części

wykonanie tortu:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na to połowę konfitury. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu,reszta konfitury.  Ostatni blat biszkoptu nasączam.Tort składam w obręczy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję górę tortu i boki kremem. 

Czekoladę rozpuszczam z masłem w kąpieli wodnej.Jak przestygnie wylewam na tort. Dekoruję orzechami, piernikami, wiórkami, plastrami cytryny.

 

4 komentarze:

  1. Niezwykle pysznie się prezentuje! na dodatek świątecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jeszcze takiego nie widziałam. Myślę, że można go ozdobić na wiele sposobów

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie ma informacji o wielkości tortownicy w której pieczone jest ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że już nikt tu nie zagląda.😢

      Usuń