Torcik w piernikowym klimacie. Czyli dużo piernika,czekolady, orzechów. Świąteczny klimat musi być.
biszkopt:
6 jajek wielkość M
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
krem:
250 g serka mascaropne
400 ml śmietanki kremówki 36 %
150 g czekolady gorzkiej 40 %
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyki cukru trzcinowego
nasączenie:
150 ml herbaty
80 ml likieru karmelowego
pozostałe:
80 g czekolady gorzkiej
40 g masła
1 słoiczek konfitury wiśniowej
pierniki, domek z piernika, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, plastry cytryny skarmelizowane
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję
po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek
przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od
spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut
temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze
pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
Krem:
Schłodzoną
śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję przyprawę do piernika i mieszam. Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na
wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz
jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego
rozpuszczenia. Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu. Jeszcze ciepłą wlewam cienkim strumieniem do kremu i mieszam mikserem.Krem wstawiam do lodówki na godzinę.
Krem dzielę na trzy części
wykonanie tortu:
Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na to połowę konfitury. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu,reszta konfitury. Ostatni blat biszkoptu nasączam.Tort składam w obręczy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję górę tortu i boki kremem.
Czekoladę rozpuszczam z masłem w kąpieli wodnej.Jak przestygnie wylewam na tort. Dekoruję orzechami, piernikami, wiórkami, plastrami cytryny.
Niezwykle pysznie się prezentuje! na dodatek świątecznie. :)
OdpowiedzUsuńPiękny jeszcze takiego nie widziałam. Myślę, że można go ozdobić na wiele sposobów
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie ma informacji o wielkości tortownicy w której pieczone jest ciasto
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już nikt tu nie zagląda.😢
Usuń