Gofry podwójnie gryczane bo zrobione z kaszy i podane z sałatką z kaszy. Do tego sezonowy bób, cukinia młoda i jej kwiaty z mojego ogródka, pomidorki i zioła.
gofry gryczane:
200 g kaszy gryczanej ugotowanej
2 jajka
100 g jogurtu greckiego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku dopieczenia
100 g mąki pszennej
sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie
sałatka:
200 g kaszy gryczanej ugotowanej
8 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki, bazylia
200 g bobu
1 cukinia żółta
4 kwiaty cukinii
sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie
Gofry:
Wszystkie składniki przekładam do miski. Kaszę gotuję wcześniej i studzę. Miksuję blenderem. Gofrownicę rozgrzewam, wcześniej smaruję olejem. Smażę gofry na rumiany kolor żeby były chrupiące, czas smażenie zależy od mocy gofrownicy.
Sałatka:
Bób gotuję trzy minuty w osolonej wodzie. Przelewam zimną wodą i obieram z łupinek. Do miski przekładam kaszę, dodaję posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone, bób. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni na oleju. Kwiaty cukinii pozbawiam pręcików ze środka i też smażę na oleju. Cukinię dodaję do kaszy, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami włoskimi. Gofry podaję z sałatką, dekoruję kwiatami cukinii i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz