Czarny burger szarpany. Dosłownie po podałam go z jackrut szarpanym. Muszę przyznać że świetny zamiennik mięsa dla wegan i nie tylko. Jadłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni.
ciasto:
230 g mąki pszennej chlebowej typ 650
1/2 łyżeczki soli
120 ml mleka
20 g masła
10 g drożdży świeżych
1 jajko
1 łyżka węgla aktywnego
1 łyżeczka cukru
dodatki:
1 bakłażan
1 pomidor
ogórek zielony i małosolny
1 papryka czerwona
roszponka, liście sałaty dwie garście
sos czosnkowy
marynata jackfrut:
500 g jackfruit szarpany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek suszony
2 łyżki sosu sojowego
Ciasto:
Przepis na 4 sztuki
Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, węgiel, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.
Przełożenie:
Jackfruit odsączam z zalewy, przekładam do miseczki, dodaję składniki marynaty i odstawiam na 15 minut. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni. Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i osuszam bakłażana. Smażę na patelni grillowej na oleju. Doprawiam pieprzem.
Bułkę kroję na pół, smaruję sosem układam roszponkę, sałatę, plaster bakłażana, jackfruit, plaster ogórka, papryki, pomidora, bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz