Pyszne mięciutkie pierogi z truskawkami ale nie wersji na słodko. Podałam je z serem blue,bazylią. Niebo w gębie że tak się wyrażę. Dla mnie 100 razy lepsze niż w słodkiej wersji.
ciasto:
250 g mąki pszennej typ 500
1/3 łyżeczki soli
40 g masła
300 ml wody
pozostałe:
500 truskawki
1 garść liści bazylii
50 g sera blue
pomidory suszone przyprawa
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, gorącą wodę i mieszam ciasto widelcem. Wyrabiam robotem albo rękoma. Ciasto ma być elastyczne. Wtedy fajnie się wałkuje i rozciąga. Z ciasta robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam truskawkę i sklejam. Trzeba pamiętać że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga.
W garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wrzucam po kilka pierogów i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z pokruszonym serem blue, listkami bazylii, posypuję przyprawą suszone pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz