Strony

Strony

sobota, 7 maja 2022

Pomidorowy torcik wiosenny chlebowy

 Wiosennie,kolorowo, i pysznie. Torcik nie musi być tylko w wydaniu na słodko. Jest zdrowo, trochę na jak łące, w końcu wiosna budzi się.

 


 





 

chleb:

250 g mąki chlebowej typ 650

50 g oleju

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki pasty pomidorowej z suszonych pomidorów

20 g drożdży

130 ml wody letniej

 

pasty:

150 g pasty z ciecierzycy

1 awokado plus 1/2 ogórka zielonego

150 g pasty z suszonych pomidorów

300 g serka śmietankowego

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz czarny i czerwony

dekoracja:

1 ogórek zielony

2 marchewki ugotowane aldente

3 jajka ugotowane

8 rzodkiewek

natka pietruszki, sałata, szczypiorek 

Chleb:

Do miski, przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki i wody letniej tyle żeby zaczyn miała konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce przykryty ściereczką.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej, pastę pomidorową, resztę wody letniej. Ciasto wyrabiam robotem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wykładam na stolnicę, zagniatam. Formę o wymiarach 23x12 cm smaruję masłem, obsypuję mąką. Wykładam do niej ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni, wstawiam miseczkę z wodą. Piekę 10 minut, potem zmniejszam na 190 stopni i piekę 30 minut. Po upieczeniu wyjmuję z foremki i studzę na kratce. Spryskuję wodą i przykrywam ściereczką.

Przełożenie:

Wystudzony chleb kroję na pięć blatów poziomo. Dolny blat smaruję pastą z ciecierzycy. Przykrywam drugim blatem, smaruję pastą / 150 g twarożku mieszam ze startymi czterema rzodkiewkami, szczypiorkiem, solą, pieprzem/. Trzeci blat/ pasta awokado rozduszam widelcem, mieszam z sokiem z cytryny, pokrojonym ogórkiem zielonym ze skórą/. Czwarty blat smaruję/ pasta z pomidorów wymieszana z białkiem jajek/. Piąty blat i boki smaruję twarożkiem. Dekoruję ogórkiem, marchewką, rzodkiewką, startymi żółtkami jaj, szczypiorkiem, sałatą, natką pietruszki, pieprzem czerwonym.


2 komentarze:

  1. Super blog. Na 100 procent na tym blogu spędzę bardzo dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam. Ten blog wciąga niebezpiecznie. Cudowności tutaj można zobaczyć :-)

    OdpowiedzUsuń