Strony

Strony

czwartek, 24 lutego 2022

Maślane faworki na krupczatce

 Kruche faworki na maśle i na mące krupczatce. Można użyć mąkę tortową ale lepsze są na tej pierwszej. Do wyrabiania ciasta trzeba się przyłożyć a właściwie do bicia jego. To nam zaprocentuje na pysznych chrupiących faworkach.

 

 


 

 



 


 

Składniki:

250 g mąki krupczatki

40 g masła

szczypta soli

4 żółtek

2 łyżki śmietany gęstej 18 %

2 łyżki spirytusu

olej rzepakowy do smażenia 1,5 litra

cukier puder do posypania

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, miękkie masło, żółtka, śmietanę, spirytus. Ciasto wyrabiam robotem albo ręką. Swoje wyrobiłam najpierw w robocie, potem zagniatałam jeszcze w rękach. Im dłużej wyrabiane tym lepiej. Na końcu bije ciasto wałkiem około 5 minut. Ciasto dzielę sobie na mniejsze kawałki, lepiej potem się rozwałkowuje bardzo cienko. Moje ciasto jest bardzo elastyczne nie podsypuję  mąką bo nie mam takiej potrzeby. Nie zalecam podsypywać w trakcie wałkowania bo faworki będą się paliły, a olej będzie kipiał z garnka. W głębokim garnku  rozgrzewam olej. Jak osiągnie temperaturę 180 stopni wkładam po kilka faworków. Temperaturę smażenia można kontrolować za pomocą kawałka ziemniaka, wkładam na gorący olej i obserwuję czy zmieni kolor na złoty w krótkim czasie.

Ciasto jak rozwałkuję bardzo cienko, kroję na paski o szerokości około 5 cm i długości 10 cm. Nacinam na środku i wywijam. Faworki smażę na zloty kolor z każdej strony. Wykładam łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączył się nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypuję pudrem.

poniedziałek, 14 lutego 2022

Kruche od serca

 Słodkie serca od serca dla  kochających słodycze.Do pochrupania domowe migdałowe ciacha.







 


składniki ciasto:

100 g zmielonych migdałów

250 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

130 g masła

szczypta soli

3 żółtka

nadzienie:

1 słoiczek konfitury malinowej

cukier puder

 

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka,zmielone migdały, puder, pokrojone zimne masło. Ciasta zagniatam robotem. Można też rękoma ale krótko.Jeżeli ciasto za bardzo klei się dosypuję mąki odrobinę. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki.

Ciasto dzielę na trzy części. Każdą rozwałkowuję. Robię to na stolnicy na  papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem papieru. Ciasto nie klei się wtedy do wałka i nie muszę go podsypywać mąką. Wycinam foremką serca. Drugą foremką mniejszą wycinam w środku serca. Połowę serc zostawiam nie wyciętych w środku. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni wstawiam blaszkę z ciastkami i piekę około 10 minut do zrumienienia. 

Po upieczeniu smaruję konfiturą serca nie wykrojone w środku. Serca wycięte posypuję cukrem pudrem i sklejam z sercem z dżemem.