Słodkie serca od serca dla kochających słodycze.Do pochrupania domowe migdałowe ciacha.
składniki ciasto:
100 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
130 g masła
szczypta soli
3 żółtka
nadzienie:
1 słoiczek konfitury malinowej
cukier puder
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka,zmielone migdały, puder, pokrojone zimne masło. Ciasta zagniatam robotem. Można też rękoma ale krótko.Jeżeli ciasto za bardzo klei się dosypuję mąki odrobinę. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki.
Ciasto dzielę na trzy części. Każdą rozwałkowuję. Robię to na stolnicy na papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem papieru. Ciasto nie klei się wtedy do wałka i nie muszę go podsypywać mąką. Wycinam foremką serca. Drugą foremką mniejszą wycinam w środku serca. Połowę serc zostawiam nie wyciętych w środku. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni wstawiam blaszkę z ciastkami i piekę około 10 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu smaruję konfiturą serca nie wykrojone w środku. Serca wycięte posypuję cukrem pudrem i sklejam z sercem z dżemem.
Piękne ciasta w kształcie serca :)
OdpowiedzUsuń