Strony

Strony

wtorek, 25 stycznia 2022

Mocno czekoladowa beza

 Mocno czekoladowa beza . Dużo czekolady czyli tego co lubimy najbardziej. Zrobienie jej tak naprawdę nie jest skomplikowane. A konsumpcja dostarczy nam wiele przyjemności.

 

 



 

 

beza:

 
100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki białek
szczypta cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
220 g cukru drobnego

 

krem :

250g  serka mascarpone
150 ml  śmietany kremówki 30 %

100 g czekolady gorzkiej

dekoracja:wafle, praliny


Beza:

 
Białka wyjmuje z lodówki wcześniej mają mieć temperaturę pokojową. Jeżeli zapomnicie o tym można je delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Szklankę wstawiam wtedy do garnka z wodą na 10 minut. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, ale nie przebijam ich. Jak piana jest sztywna dodaję po łyżce cukru i miksuje kolejna łyżka po minucie i tak do końca cukru. Jak beza jest lśniąca i dobrze ubita dodaje ocet i mąkę i mieszam mikserem. Na papierze do pieczenia rysuje okrąg o średnicy 20 cm i wykładam na nim pianę. Na środku formuję kopczyk.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż ostygnie. Wylewam cienkim strumieniem na górę bezy. Czekolada będzie spływać.Za pomocą patyczka do szaszłyków robię esy floresy na bezie. Czekolada zmiesza się wtedy z bezą.

Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni  wstawiam blaszkę i zmniejszam na temperaturę 120 stopni i piekę około dwie godziny. Po tym czasie uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w piekarniku.

Krem:

Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.

Mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Ubijam mikserem aż będzie gęsta. Wlewam cienkim strumieniem czekoladę i mieszam mikserem. Nie słodzę kremu bo beza już jest słodka.

Wystudzoną bezę dekoruję kremem, waflami i pralinami.

 

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Kokosowe krewetki z sosem mango na sałatce

 Chrupiące krewetki w panierce z wiórkami kokosowymi. Pyszne wyszły. Podałam je z sosem mango i sałatką z algami suszonymi.Takie obiady mogę jeść codziennie.

 

 




 

 100 g mix sałat

Suszone algi z sezamem

1/2 mango

300 g krewetek bio Primefrost

1 awokado

1 cebula czerwona

papryczka chili

1 łyżeczka czarnego sezamu

1 marchewka

limonka 

olej kokosowy

 

panierka panko:

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka  mąki kukurydzianej

3 łyżki wiórków kokosowych

sól, pieprz

 

sos mango:

1/2 mango

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz,chili

50 ml  wina białego

Na talerzu układam sałatę, dodaję pokrojone mango, awokado które skrapiam sokiem z limonki, paski julienne marchewki, cebulę i chili, algi.

Drugą połówkę mango kroje. Cebulę i czosnek pokrojone przesmażam na oleju. wlewam wino, redukuję, dodaję mango i chwilę podsmażam aż owoce zrobią się miękkie. Doprawiam solą, pieprzem, chili i miksuję blenderem.

Krewetki rozmrażam,osuszam na ręczniku papierowym. Panieruję najpierw w mące, potem jajku, potem bułka z wiórkami, i ponownie jajko i bułka. Krewetki układam na blaszce. Spryskuję olejem.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni piekę po 5 minut z każdej strony.

Krewetki podaję na sałatce z sosem.
 

czwartek, 13 stycznia 2022

Shumai -chiński pieróg z krewetkami

 Shumai to rodzaj tradycyjnego chińskiego pieroga. W kuchni kantońskiej jest zwykle podawany jako przekąska dim sum.Pyszne cienkie ciasto do tego farsz i całość przygotowana na parze. Czy może być coś lepszego.

 

 


 


ciasto:

30 dkg mąki pszennej

1/3 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

150 ml wody gorącej

 

farsz:

200 g krewetek

1 papryka czerwona

1 cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 garść grzybów schitake

sól, pieprz, chili, szczypior

2 łyżki sosu sojowego

olej

1 woreczek ryżu

 

Farsz:

Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Grzyby namaczam w ciepłej wodzie na 10 minut i gotuję kolejne 10 minut. Cukinię kroję na drobną kostkę, posypuję solą i odstawiam na 30 minut w miseczce. Potem przekładam na gazę i odciskam mocno soki które wytworzyła. Krewetki odmrażam i osuszam. Połowę krewetek kroję drobno i dodam do farszu.

 Cebulę, paprykę, czosnek, kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną marchewkę w kostkę małą i dalej smażę. Grzyby odsączam, kroję na paski cienkie, dodaję do farszu, ryż też. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem, dodaję cukinię, pokrojony szczypior, krewetki pokrojone.Całość dokładnie mieszam. 

Pierogi ciasto:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję olej, sól, wlewam gorącą wodę i mieszam widelcem. Ciasto zarabiam robotem. Wyrobione przykrywam ściereczką, na 15minut odstawiam.  Formuję wałek i odcinam kawałki jak na szagówki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na koło, a brzegi bardzo cienko. Układam na środku łyżkę farszu i formuję w dłoniach sakiewki. Na wierzchu każdej układam krewetkę którą doprawiłam solą, pieprzem. Sakiewki gotuję w garnku na parze. Na sitku układam arkusz papieru do pieczenia robię w nim dziury wcześniej. Spryskuję olejem. Sakiewki nie przykleją się do sitka dzięki temu. Układam pierogi i gotuję 10 minut pod przykryciem. Podaję z sosem sojowym.

wtorek, 11 stycznia 2022

Makaron ryżowy po tajsku

 Szybki makron po tajsku który zrobicie w 20 minut.Fajnie jest poczuć smak orientu w naszej zimowej scenerii. Lekkie, dietetyczne danie które zachwyci każdego

 


 




 

150 g makaronu wstążki ryżowego

200 g owoców morza

1 papryka czerwona

1 marchewka

1/3 brokuła

10 pomidorków koktajlowych

1 papryczka  chili

1 cytryna

2 ząbki czosnku

1 por biała część

sól, pieprz,olej, przyprawa chińska

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

 

Czosnek drobno siekam. Marchewkę obieram i kroję w paski julienne, por też kroję tak i paprykę czerwoną. Brokuł dzielę na małe różyczki. Na oleju przesmażam marchew, paprykę, por, brokuł. Warzywa duszę na wolnym ogniu i podlewam odrobiną wody. Dodaję czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, przyprawę chińską, chili. Warzywa mają być aldente. Przekładam je na talerz i na tej samej patelni smażę owoce morza. Dodaję do nich warzywa i mieszam. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Makaron mieszam z warzywami, posypuję natką


niedziela, 9 stycznia 2022

Curry z krewetkami wakame i grzybami

 Aromatyczne curry które podałam z czarnym ryżem,krewetkami watakame i grzybami schitake. Do to moje ulubione wędzone tofu. Trochę Azji na talerzu  w te zimowe dni. Rozgrzewające syte danie które przenosi nas z klimat orientalny.

 


 




 

składniki:

2 łyżki pasty curry 

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml bulionu warzywnego

300 ml mleczka kokosowego

1 papryka czerwona

200 g krewetki bio Primofrost

papryczka chili

1/2 szklanki ryżu czarnego

1 garść mała  algi wakame

1 garść mała grzyby schitake

100 g tofu wędzone

sól, pieprz, mix ziół, czarny sezam, kawałek imbiru

2 łyżki pasaty pomidorowej

1 cytryna

Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Krewetki odmrażam, osuszam przekładam do miseczki. Dodaję dwie łyżki oliwy, sól, pieprz, chili, zioła i odstawiam na godzinę. 

Cebulę, czosnek,imbir kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję passatę, pastę curry, paprykę pokrojoną i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję około 15 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam sokiem z limonki

Grzyby namaczam w ciepłej wodzie 30 minut. Potem je gotuję około 10 minut. Odcedzam i kroję. Algi zalewam wodą, napęcznieją i zrobi się ich dużo. Tofu kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Na tej samej patelni przesmażam krewetki po minucie z każdej strony. 

Curry podaję z ryżem, grzybami, algami,tofu,chili, krewetkami i sezamem.