Chrupiące krewetki w panierce z wiórkami kokosowymi. Pyszne wyszły. Podałam je z sosem mango i sałatką z algami suszonymi.Takie obiady mogę jeść codziennie.
100 g mix sałat
Suszone algi z sezamem
1/2 mango
300 g krewetek bio Primefrost
1 awokado
1 cebula czerwona
papryczka chili
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 marchewka
limonka
olej kokosowy
panierka panko:
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki wiórków kokosowych
sól, pieprz
sos mango:
1/2 mango
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,chili
50 ml wina białego
Na talerzu układam sałatę, dodaję pokrojone mango, awokado które skrapiam sokiem z limonki, paski julienne marchewki, cebulę i chili, algi.
Drugą połówkę mango kroje. Cebulę i czosnek pokrojone przesmażam na oleju. wlewam wino, redukuję, dodaję mango i chwilę podsmażam aż owoce zrobią się miękkie. Doprawiam solą, pieprzem, chili i miksuję blenderem.
Krewetki rozmrażam,osuszam na ręczniku papierowym. Panieruję najpierw w mące, potem jajku, potem bułka z wiórkami, i ponownie jajko i bułka. Krewetki układam na blaszce. Spryskuję olejem.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni piekę po 5 minut z każdej strony.
Krewetki podaję na sałatce z sosem.
Mój mąż uwielbia krewetki :)
OdpowiedzUsuńTajskie klimaty - super przepis!
OdpowiedzUsuń