Strony

Strony

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Kokosowe krewetki z sosem mango na sałatce

 Chrupiące krewetki w panierce z wiórkami kokosowymi. Pyszne wyszły. Podałam je z sosem mango i sałatką z algami suszonymi.Takie obiady mogę jeść codziennie.

 

 




 

 100 g mix sałat

Suszone algi z sezamem

1/2 mango

300 g krewetek bio Primefrost

1 awokado

1 cebula czerwona

papryczka chili

1 łyżeczka czarnego sezamu

1 marchewka

limonka 

olej kokosowy

 

panierka panko:

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka  mąki kukurydzianej

3 łyżki wiórków kokosowych

sól, pieprz

 

sos mango:

1/2 mango

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz,chili

50 ml  wina białego

Na talerzu układam sałatę, dodaję pokrojone mango, awokado które skrapiam sokiem z limonki, paski julienne marchewki, cebulę i chili, algi.

Drugą połówkę mango kroje. Cebulę i czosnek pokrojone przesmażam na oleju. wlewam wino, redukuję, dodaję mango i chwilę podsmażam aż owoce zrobią się miękkie. Doprawiam solą, pieprzem, chili i miksuję blenderem.

Krewetki rozmrażam,osuszam na ręczniku papierowym. Panieruję najpierw w mące, potem jajku, potem bułka z wiórkami, i ponownie jajko i bułka. Krewetki układam na blaszce. Spryskuję olejem.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni piekę po 5 minut z każdej strony.

Krewetki podaję na sałatce z sosem.
 

2 komentarze: