Wege potrawa, może posłużyć jako propozycja na obiad, albo lunch do pracy. Syty bardzo zdrowy czarny ryż z pieczonymi warzywami. Tak naprawdę to pracy bardzo mało a satysfakcja gwarantowana.
1 szklanka czarnego ryżu
1 cukinia
2 bataty
1 mały brokuł
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka sezamu
sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
olej rzepakowy
natka pietruszki
zioła suszone/bazylia, oregano/
1 ząbek czosnku
Ryż gotuję w osolonej wodzie 30 minut według instrukcji opakowania.. Gotuję się dłużej niż tradycyjny biały. Cukinię kroję na kawałki, batata w kostkę dużą,brokuł dzielę na różyczki. Do miski przekładam brokuł, batata, dodaję ząbek czosnku rozduszony, olej, sól, pieprz, sos sojowy, zioła i obtaczam warzywa marynatą. Układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 20 minut. Cukinię też obtaczam w marynacie, tylko ją dodaję po 10 minutach dopiero bo piecze się krócej. Upieczone warzywa mieszam z ryżem, dodaję natkę pietruszki, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiam jeżeli jeszcze jest taka potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz