A może by tak tosta ale w innej odsłonie bo z grilla z piersią z kaczki, gruszką i morelą. Do tego oscypek z grilla i wyszło pyszne połączenie.
6 kromek chleba tostowego
3 morele
1 gruszka
2 piersi z kaczki
6 oscypków
sól, pieprz
olej rzepakowy
1 łyżeczka majeranku
sos malinowy:
150 g malin
1 łyżka sosu balsamico
50 ml wina czerwonego
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę. Mięso układam na grillu i smażę po około 7 minut z każdej strony.
Chleb tostowy układam na grillu i grilluję z każdej strony po około minutę.
Morelę kroję na pół usuwam pestki. Gruszkę kroję na plastry 0,5 cm. Ruszt smaruję olejem żeby owoce nie przywarły. Układam owoce i grilluję z każdej strony chwilę.
Oscypki układam na grilluj i smażę z każdej strony po około dwie minuty. Ser w środku ma być miękki.
Sos:
Do rondelka przekładam maliny, wlewam wino, balsamico i gotuję na wolnym ogniu aż sos zredukuję się. Dodaję sól, pieprz, miód. Przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek.
Na chlebie układam oscypek, plastry kaczki, gruszkę, morelę. Polewam sosem.
Oscypki <3 jestem z Podhala, od kilku miesięcy nie widziałam rodzinnego domu i aż mnie chwycił sentyment. A nie znoszę oscypków! Jak jestem u siebie to cały czas albo gotowe pierogi, albo najprostsze makarony włoskie albo parówki z soczewicą...
OdpowiedzUsuń