A może by tak bigos z cukinii. Wersja z cukinią i kwiatami. Sporo ich narosło w ogrodzie i postanowiłam je wykorzystać. Bardzo szybki, prosty do zrobienia.
1 kg cukinii
1 cebula
1 papryka czerwona
40 dkg parówek z szynki
40 dkg filetu z indyka
2 marchewki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
15 kwiatów cukinii
olej rzepakowy
natka pietruszki
Cukinię ścieram na tarce jarzynowej większe oczka. Cebule drobno kroję, marchew ścieram na tarce. Paprykę kroję w kostkę. Parówki i mięso kroję na kawałki. W głębokim garnku przesmażam na oleju cebulę, dodaję mięso, parówki i dalej przesmażam. Dodaję marchew, paprykę, liść laurowy, ziele, koncentrat i smażę. Na końcu dokładam cukinię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję kwiatki cukinii pokrojone. Z kwiatów odcinam ogonek i pręcik które wyrzucam. Doprawiam solą, pieprzem można dodać paprykę przyprawę.
Jeśli ktoś się zastanawia czy warto zrobić taki bigos, to jak najbardziej. Jestem bardzo zaskoczona jaki jest świetny w smaku. Jako alternatywa zwykłego bigosu - rewelacja!
OdpowiedzUsuń