Sałatka do której wykorzystałam serek topiony.To z nim, groszkiem zielonym i migdałami zrobiłam fajne kule zielone. Coś innego, ale jakże pysznego.
serowe kulki:
100 g groszku mrożonego
70 g sera topionego ementaler
2 łyżki mielonych migdałów
sałatka:
50 g łososia wędzonego
1 garść roszponki
4 pomidory koktajlowe
1/3 ogórka zielonego
30 g sera topionego ementaler
1 kawałek papryki czerwonej
3 łyżki groszku mrożonego
sos ziołowy
Groszek przekładam na patelnię, wlewam 50 ml wody i duszę aż będzie miękki a woda odparuje. Groszek przekładam ostudzony do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem. Dodaję migdały i mieszam. Można doprawić według uznania. Pastę wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Lepiej formuje się kulki potem.
Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu, dodaję pokrojone pomidorki, kulki serowe, pokrojoną paprykę, groszek podgotowany albo przesmażony. Dodaję łososia i plastry zielonego ogórka. Plastry ogórka skroiłam obieraczką do warzyw. Sałatkę polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz