Nie znam nikogo kto nie lubi okrągłych, puszystych drożdżowych pyzuni. Zrobiłam wersję ze szpinakiem. Bardzo go lubię i w sezonie wiosennym często dodaje go do potraw. Uwielbiam pyzy je na ciepło i na zimno. Nie muszę mieć żadnych dodatków. Jak zrobię za dużo to mrożę je też.
pyzy:
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
125 ml mleka
1 jajko
10 g masła
farsz:
500 g szpinaku
120 g sera feta
pieprz, chili
olej rzepakowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
ciasto:
Do miski przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle
żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru.
Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam
resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne
masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na
deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na osiem części. Każdy kawałek ciasta rozciągam w dłoniach, układam. Układam kulkę farszu, sklejam i
odstawiam na desce do wyrośnięcia na 20 minut. Gotuję 10 minut na parze. Jednorazowo wkładam do garnka po cztery sztuki. Trzeba pamiętać że one rosną w garnku. Dlatego polecam użyć duży garnek.
Farsz:
Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na oleju. Wykładam na talerz. Szpinak dokładnie myję, osuszam. Kroję nożem. Przekładam na patelnię i przesmażam na odrobinie oleju. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość, doprawiam go pieprzem, papryczką chili. Odsączam na sitku żeby nadmiar wody odcedzić. Przekładam na patelnię z powrotem, dodaję cebulę, pokrojony ser feta. Mieszam i doprawiam jeszcze według uznania. Uwaga z solą bo feta już jest słona. Z nadzienia formuję kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pyzy robi się z ziemniaków, natomiast to są parzaki, parzeńce lub o jeszcze innej nazwie - w zależności od regionu, w którym są robione. W każdym razie mają nazwy w jakiś sposób związane z parą, na której są przygotowywane. Dobrze by było nie mieszać nazw już utrwalonych w polskiej tradycji kulinarnej.
OdpowiedzUsuń