Strony

Strony

środa, 20 stycznia 2021

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

 Lekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają.

 


 

 




3 korzenie skorzonery u mnie dość długie

1 kawałek por biała część

1 kawałek korzenia selera

2 marchewki

3 ziemniaki

1 pierś z kurczaka

1 łyżeczka papryki wędzonej

1/3 łyżeczki curry

1/3 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz czarny i czerwony

szczypiorek

olej rzepakowy 

cytryna


Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, curry, kurkumę, paprykę wędzoną, wlewam trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Por drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję startą na tarce jarzynowej seler, dodaję marchewki, pietruszkę pokrojone w kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny bo ciemnieje. Dodaję do zupy Ziemniaki też kroję w kostkę ale je dodaję na końcu do zupy razem z kawałkami kurczaka. Zupę gotuję jeszcze około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze szczypiorkiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz