Jedno z ciast z serii grzechu warte. Uważam że warto zgrzeszyć odrobinę dla kawałka dakłasa żeby znaleźć się w niebie. Jest to słodkie ciasto a nawet rzekłabym bardzo słodkie, ale kusi od pierwszego kawałka. Orzechy i figi idealnie zatapiają się w strukturze bezy.
Beza:
6 jajek wielkość L
150 g cukru trzcinowego
150 g cukru białego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
Krem mleczny:
250 g serka mascarpone
350 ml śmietany kremówki 30 %
220 krem mleczny z solą morską
1 garść orzechów włoskich
6 daktyli suszonych
Dekoracja:
kakao, orzechy włoskie, daktyle
Beza:
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i ubijam do rozpuszczenia go, kolejna łyżka cukru i dalej ubijam. Cukier musi dobrze się rozpuścić, piana będzie błyszcząca i sztywna. Dodaję ocet, mąkę i mieszam jeszcze mikserem. Na papierze do pieczenia rysuję dwa koła o średnicy 18 cm. Układam na blaszce do pieczenia. Połowę bezy wykładam na jedno koło.Resztę bezy na drugie koło. Piekarnik termoobieg nagrzewam do 140 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę 20 minut. Zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę.Po wyłączeniu piekarnika otwieram drzwiczki i suszę bezy przy uchylonych. Bezy piekę dzień wcześniej.
Krem:
Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładam do miski, ubijam mikserem na sztywno.Na końcu dodaję krem mleczny, pokrojone orzechy i daktyle, mieszam. Dwie łyżki kremu mlecznego zostawiam do dekoracji.
Bezę smaruję połową kremu, układam beze drugą, smaruję resztą
kremu. Posypuję kakao, dekoruję orzechami,daktylami, polewam kremem mlecznym.
Co to jest krem mleczny?
OdpowiedzUsuńJest to krem firmy Bonne Maman Krem Mleczny z Solą Morską 220g, nie ma lepszego :-)
UsuńSpecjalny krem,niestety niczym nie da się go zastąpić.Szukałam w necie.
OdpowiedzUsuńKrem mleczny uwielbiamy, a dakłas nigdy się nie znudzi :) Pozdrawiamy znad filiżanki kawy.
OdpowiedzUsuńhttp://sweet-fun.blogspot.com/2014/02/krem-mleczny.html
OdpowiedzUsuńtez szukalam tego kremu... ale znalazlam przepis jak zrobic w domu :D i super