Strony

Strony

poniedziałek, 16 listopada 2020

Pieczony omlet ze szpinakiem

Szybki omlecik na śniadanie ale pieczony. Jak mam wybierać to bardziej wole omlet pieczony niż smażony. Jest dla mnie bardziej delikatny, biszkoptowy. Dodatki według uznania, u   mnie dużo szpinaku świeżego.                                          `    








 

2 jajka wielkość L

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki mąki pszennej

sól, pieprz

1 duża garść szpinaku świeżego

5 pomidorków koktajlowych

4 pomidory suszone

5 kulek mozzarelli

1 łyżka masła klarowanego

czosnek granulowany

natka pietruszki, koper, pieprz czerwony


Do miski wbijam jajka, dodaję mleko, mąkę, sól, pieprz, czosnek i całość mieszam mikserem około 30 sekund. Piekarnik termoobieg nagrzewam do temp 220 stopni, wstawiam patelnię. Jak będzie rozgrzana, dodaję masło które szybko się rozpuści. Wylewam masę jajeczną, dodaję pokrojony szpinak, pomidory suszone pokrojone, mieszam masę na patelni. Wstawiam do piekarnika i piekę 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut. Podczas piesznia nie otwieramy piekarnika bo omlet opadnie. Jak będzie dopieczony wyjmuję z piekarnika, układam kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe, posypuję natką, koperkiem, pieprzem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz