Przepis na pizzerinki pochodzi z bloga Mniam mniam. Jak je zobaczyłam zakochałam się w nich. Są tak pyszne, a sos serowy ze szparagami to mistrzostwo. Lepszych nie znajdziecie w żadnej pizzerii. Polecam zrobić je na mące specjalnie przystosowanej do pizzy typ 00 różnica jest ogromna jeżeli użyjecie mąkę typ 500.
40 dkg mąki do pizzy typ 00
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju
200 ml wody letniej
2 dkg drożdży
dodatki:
100 g sera z niebieską pleśnią
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 pęczek szparagów zielonych
12 pomidorków koktajlowych
7 pomidorów suszonych
bazylia świeża
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml wody letniej, łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 20 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu wsypuję resztę mąki, dodaję sól, resztę wody letniej, olej i ciasto zarabiam mikserem aż będzie dobrze wyrobione. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na osiem części i formuję podłużne pizzerinki.
Sos:
Ser kroję, przekładam do garnka, wlewam śmietanę i na wolnym ogniu rozpuszczam go.Odstawiam do ostygnięcia, sos zrobi się gęsty.
Pizzerinki smaruję sosem, układam po cztery szparagi, dodaję połówki pomidorków koktajlowych, listki bazylii. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni. Wstawiam blaszkę z pizzerinkami i zmniejszam do 220 stopni. Piekę około 15 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem dodaję pomidory suszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz