Delikatny łosoś pieczony w sosie szparagowo winnym. Jest to danie które zrobimy na jednej patelni. Łososia można podać z kaszą jaglaną ja osobiście bardzo ją lubię, albo z ziemniakami. Polecam w sezonie szparagowym taki lekki i zdrowy obiad.
200 g łososia filet
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1 pęczek szparagów białych
1 cebula
1 kawałek por biała część
sól, pieprz, przyprawa do ryb, płatki chili
olej rzepakowy
estragon świeży
100 ml wina białego
natka pietruszki
Filet z łososia posypuję przyprawa do ryb, płatkami chili. Odstawiam na 20 minut.
W tym czasie przesmażam na oleju pokrojoną cebule i por. Wlewam wino i redukuję aż płyn odparuje. Szparagi obieram i kroję na kawałki 2 cm. Główki odkładam. Do cebuli dodaję szparagi bez główek, wlewam 125 ml wody albo bulionu jak macie. Dusze na wolnym ogniu około 10 minut. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, płatkami chili. Sos zostawiam na patelni, układam w nim rybę, dodaję pomidorki i główki szparagów.Na rybie układam estragon. Jeżeli wasza patelnia nie jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę folią aluminiową ja tak robię. Nic się jej nie stanie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam patelnię i zmniejszam na 170 stopni. Piekę około 15 minut. Zależy to od tego jaki macie gruby plaster ryby. Szparagi główki będą aldente ale takie mają być. Posypuję natką.
Szparagi i łosoś - świetne połączenie. Po prostu cudo <3
OdpowiedzUsuń