Deser lekki, owocowy, bez cukru w sam raz dla osób na diecie. Można oczywiście go posłodzić jak ktoś chce. Dla mnie taka wersja jest najlepsza. Zrobić go można z takich owoców jakie macie w danej chwili.
1 mango
3 kiwi
12 malin
3 łyżeczki żelatyny
450 ml mleka migdałowego
płatki migdałowe
Mango obieram i kroję na kawałki, zostawiam kawałek do dekoracji. Miksuję z 100 ml mleka migdałowego blenderem. Łyżeczkę żelatyny namaczam w łyżce wody zimnej i rozpuszczam. Dodaję do musu z mango. Trzy szklanki stawiam pod kątem w lodówce, zrobiłam to na wytłaczance do jajek i wylewam mus mango. Zostawiam w lodówce na 30 minut aż stężeje. W tym czasie obieram kiwi, kroję na kawałki, przekładam do garnka, wlewam 100 ml mleka migdałowego i gotuję trzy minuty na wolnym ogniu. Kiwi trzeba podgotować inaczej się nie zetnie. Łyżeczkę żelatyny namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do kiwi musu. Przelewam do pucharków. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Ostatnią łyżeczkę żelatyny namaczam w łyżce wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do 250 ml mleka. Szklanki stawiam już prosto, wlewam mleko migdałowe, wciskam maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruję mango i płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz