Gofry bez glutenu, bez laktozy wytrawne. Podałam je z jajkiem i szparagami. Polecam na śniadanie, można je zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem.
gofry bezglutenowe:
3 łyżki migdałów
3 łyżki płatków owsianych
2/3 szklanki mąki migdałowej
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z ziołami
2 jajka
250 ml wody
1/2 łyżeczki ziół/ oregano, bazylia/
pozostałe:
1/2 pęczka szparagów zielonych
6 pomidorków koktajlowych
6 jajek
50 g kabanosów
oliwa z ziołami
natka pietruszki
pieprz czerwony, sól
Gofry bezglutenowe:
Migdały, płatki owsiane przekładam do pojemnika i i rozdrabniam na pył. Dodaję mąkę, żółtka, wodę, sól, oliwę, zioła i całość miksuję. Białka ubijam na sztywno mikserem i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem , nagrzewam. Wylewam po około trzy łyżki ciasta na jednego gofra i piekę aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od gofrownicy i jej mocy.
Pozostałe:
Jajka wbijam na rozgrzany tłuszcz, dodaję pokrojone kabanosy. Doprawiam solą, pieprzem. Szparagi gotuję w osolonej wodzie. Gofry podaję z jajkiem, szparagami, pomidorkami, natką pietruszki, posypuję pieprzem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz