Bakłażanowe łódeczki z fajnymi ziemniaczanymi kulkami i kurczakiem. Obiad zrobicie w piekarniku cały. Zapewniam was że najecie się bo sam bakłażan i ziemniaki są syte do tego brokuł i pomidory. Kolorowo wiosennie, i pysznie.
2 bakłażany
1 pierś z kurczaka
1 por kawałek biała część
1/2 brokuła
10 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
olej rzepakowy
papryka chili
pieprz czerwony
czosnek granulowany
zioła do kurczaka
bazylia świeża
20 dkg kulek ziemniaczanych
Bakłażany kroję wzdłuż na pół, wycinam nożem miąższ ze środka zostawiam po 1 cm miąższu. Łódeczki bakłażanowe smaruję olejem w środku. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni. Na blaszkę na papierze układam bakłażana i kulki ziemniaczane. Piekę 15-20 minut.
W tym czasie kroję pierś z kurczaka na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję zioła do kurczaka, chili, czosnek, odstawiam na 10 minut albo dłużej. Por drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję mięso chwilę smażę, na końcu dodaję miąższ bakłażana i dalej smażę. Różyczki brokuła gotuję aldente w osolonej wodzie dwie minuty, odcedzam i dodaję do mięsa. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję połówki pomidorków koktajlowych, kulki ziemniaczane upieczone. Łódki bakłażana wypełniam nadzieniem, dekoruję bazylią.
Wyglądają bardzo uroczo i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń