Budyń pierwsza klasa. Jest bez cukru ale to nie znaczy że nie jest słodki. Sam ananas już jest soczysty i słodki. Budyń smakuje tak jak wygląda. A robi się go w 10 minut. Uważam że jest wart grzechu bo zdrowy, domowy i mega owocowy.
1 ananas
400 ml mleczka kokosowego
15 dkg wiśni mrożonych
6 orzechów brazylijskich
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
1 żółtko
Ananasa obieram, usuwam niejadalny środek. 2/3 ananasa kroję na kawałki i miksuję blenderem na mus. Przelewam do garnka. Wlewam 150 ml mleczka kokosowego i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, oraz żółtko rozrabiam w 50 ml mleczka kokosowego. Wlewam do gotującego musu i mieszam. Zdejmuję z ognia. Jak lekko przestygnie przekładam do szklanek. Resztę mleczka dzielę na dwie części. Jedną miksuję z wiśniami a drugą zostawiam naturalną. Na zimny budyń przekładam na zmianę mus wiśniowy i mleczko naturalne. Dekoruję kawałkami ananasa, orzechami brazylijskimi i wiśnią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz