Strony

Strony

poniedziałek, 18 listopada 2019

Jesienny dorsz z jarmużem i dynią


Jesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy.

 



















30 dkg polędwicy z dorsza
25 dkg dyni
1 bakłażan
40 dkg jarmużu
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do ryb
natka pietruszki
tymianek
1 łyżka masła
olej rzepakowy

Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam do garnka z gotującą wodą i gotuję trzy minuty. Odcedzam z wody. Na patelni na maśle przesmażam drobno pokroją cebulę i czosnek , dodaję jarmuż, sól, pieprz, i chwilę smażę. W naczyniu do zapiekania układam jarmuż, na nim rybę. Na blaszce obok plastrów bakłażana układam kawałki dyni. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z bakłażanem na 20 minut. Potem zmniejszam piekarnik na 170 stopni i wkładam naczynie z rybą i piekę jeszcze 15-20 minut. Rybę podaję z bakłażanem, dynią i natką.


1 komentarz:

  1. Smażona lub pieczona ryba jest chyba najpopularniejszym sposobem serwowania ryby w Polsce. Ja przyznam, że głównie jadam ostatnio łososia. Dzięki tej stronie: https://mowisalmon.pl/przepisy/ dowiedziałem się, że wybornie smakuje między innymi pieczony w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń