Pyszny wigilijny barszcz na bazie koncentratu. Zrobiłam go z burakami pieczonymi bo jest lepszy. Podaję go z pieczonymi pierożkami w kształcie rybek które robię z ciasta drożdżowego. Pierożki są chrupiące i nie można się od nich oderwać.
Pierogi z barszczem podaję na przepięknym talerzu Grace Ambition
AMBITION GRACE
składniki barszcz:
2,5 litra bulionu warzywnego
70 dkg buraków
1 jabłko
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
125 ml barszcz koncentrat
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżeczka majeranku
pierożki pieczone ciasto:
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1 jajko
200 ml mleka
2 dkg drożdży
farsz do pasztecików:
1 garść grzybów suszonych
25 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
1 łyżka masła
pozostałe:
1 jajko
olej do smażenia
pieprz czarny ziarna
Barszcz:
Buraki dokładnie szoruję, kroję na ćwiartki i układam na blaszce do pieczenia. Lepiej jak buraki są mniejsze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Po upieczeniu buraki obieram. Bulion warzywny przelewam do garnka, dodaję upieczone buraki, ziele, liść laurowy, czosnek, jabłko pokrojone, cebulę i gotuje na wolnym ogniu 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat barszczu, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Już nie gotuję żeby nie stracił koloru. Najlepiej przygotować wcześniej barszcz, nabierze on smaku i koloru.
Farsz do pierożków:
Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Kapustę przekładam do drugiego garnka, dodaję liść laurowy, ziele, wlewam wody tyle żeby przykryła kapusta i gotuję do miękkości około 40 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby, i kapustę odsączoną z wody i też pokrojoną. Dodaje masło, doprawiam solą, pieprzem.
Ciasto na pierożki:
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto zagniatam na stolnicy, i dziele na małe części. Ciasto rozciągam w palcach albo rozwałkowuję, układam łyżkę farszu ale z jednej strony, tam gdzie będzie ogon nie ma być farszu. Sklejam i formuję grubszy wałeczek. Tam gdzie nie ma nadzienia i ma być ogon palcami zgniatam żeby zrobić wcięcie. Koniec ogona nacinam nożyczkami. Rybie łuski nacinam nożyczkami na cieście robiąc to delikatnie żeby nie przeciąć ciasta. Oczy robię z pieprzu. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na blaszce na papierze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 minut i piekę 30 minut. Barszcz podaję z pierożkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz