Bezglutenowa pyszna szarlotka ze starą odmianą jabłek kronselka i antonówki. Najlepsza jeszcze ciepła, mega krucha. Można ciasto zarobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Robi się ja bardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować.
ciasto kruche:
400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa, kokosowa, ziemniaczana/
4 żółtka
6 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
220 g masła
jabłka:
1,5 kg jabłek kronselka i antonówka
6 łyżek cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu
50 ml wody
kwasek cytrynowy
Ciasto kruche:
Do miski przesypuję mąki, dodaję żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło. Całość kroję nożem i zagniatam krótko w rękach. Ciasto dziele na dwie części i wkładam do zamrażalnika na dwie godziny. Formę o wymiarach 27 cm x 18 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni.
Jabłka:
Jabłka obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję kwasek cytrynowy szczyptę albo sok z cytryny, wodę, cukier i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia.
Na podpieczony ciepły spód wykładam jabłka. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na jabłka. Ciasto posypuję z wierzchu łyżką cukru trzcinowego. Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około 25 minut aż się zrumieni.
Dziękuję za przepyszny przepis. Szarlotka za każdym razem wychodzi smaczniejsza ��
OdpowiedzUsuń