Bazylia i truskawki idealne połączenie. Pewnie się zastanawiacie jak to smakuje. Powiem tak, obłędnie. Bazylia daje delikatny smak sernika a z owocem i galaretką jest do zajadania się. Sama byłam ciekawa czy na pewno to dobre połączenie. Jest idealne. Na upały, letnie orzeźwienie, nie zastanawiajcie się.Zakochacie się w nim.
sernik:
180 g ciastek owsianych z bakaliami
600 g serka homogenizowanego
250 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1 doniczka bazylii
1 łyżka cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki żelatyny
10 dużych truskawek
wierzch:
1 galaretka truskawkowa
25 dkg truskawek
Sernik:
Ciastka przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem. Formę o wymiarach 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję ciastka, ugniatam palcami mocno.
Śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję serek, puder i mieszam mikserem. Z bazylii obrywam listki i drobno kroję. Następnie przecieram przez sitko, wyciskam sok i rozdrabniam ją maksymalnie. Mieszam z serem. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej. Rozpuszczam w mikrofalówce. Żelatynę hartuję i dodaję do niej dwie łyżki sera. Jeszcze ciepłą wlewam do reszty sera i mieszam mikserem.
Duże truskawki obieram i kroję na pół. Układam na około formy. Wylewam masę bazyliową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Wierzch:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Truskawkami obieram i kroję na pół. Układam na serniku, wylewam lekko tężejącą galaretkę. Wstawiam do stężenia do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz