Strony

Strony

środa, 19 czerwca 2019

Klopsiki z dorsza z makaronem z grochu i pesto z bobu


Pierwszy raz miałam okazję jeść makaron z  grochu i pozytywnie zostałam zaskoczona. Po pierwsze po wrzuceniu do wrzącej wody i zagotowaniu nie trzeba już go nawet gotować, wystarczy odstawić w tej gorącej wodzie na 5 minut. W przygotowaniu jest szybki jak błyskawica. Bardzo lubię warzywa strączkowe i dlatego makaron mi bardzo smakował. Ma delikatny smak grochu, jest syty i zdrowy. Bardzo fajna alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją glutenu. Makaron z grochu podałam z pesto z bobu i kotlecikami z dorsza w panierce z sezamu. Cały obiad bez glutenu.
































pesto z bobu:

1 szklanka obranego ugotowanego bobu
4 gałązki bazylii
sól
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki migdałów obranych i zmielonych
1/2 szklanki oleju rzepakowego

kotleciki z dorsza:

30 dkg filetu z dorsza
1 cebula
2 łyżki migdałów mielonych
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
2 łyżki koperku pokrojonego
płatki chili
olej rzepakowy

panierka: po dwie łyżki czarnego sezamu i zmielonych migdałów

pozostałe:

200 g makaronu z grochu
1/2 szklanki bobu ugotowanego obranego
1 gałązka pomidorów koktajlowych
1 liść sałaty do dekoracji

Pesto z bobu:

Do gotującej wody osolonej wsypałam 500 g bobu i gotowałam trzy minuty. Po tym czasie bób odcedzam i przelewam zimną wodą. Ma być aldente a nie rozgotowany. Szklankę obranego bobu przekładam do miski, reszta która została będzie do dekoracji. Do bobu dodaję, czosnek, migdały, parmezan, bazylię, i miksuję blenderem. Wlewam stopniowo olej i dalej miksuję. Na końcu doprawiam solą.

Klopsiki:

Filet z dorsza bez skóry i ości mielę maszynka do mięsa razem z obraną cebulą. Do ryby dodaję migdały, jajko, sól, pieprz, majeranek, płatki chili, koperek i wyrabiam całość. Formuję nieduże kotleciki które obtaczam w panierce z sezamu i migdałów.
Kotleciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskuje olejem, albo można posmarować pędzelkiem.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni, wstawiam blaszkę z klopsikami, układam na niej pomidorki. Zapiekam 20 minut.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Mieszam z pesto z bobu. Układam na talerzu, dodaję klopsiki z dorsza, pomidory, posypuje bobem, dodaję bazylię, sałatę.

1 komentarz:

  1. Wszystkich blogowiczów kulinarnych zapraszamy do założenia konta na naszej stronie FlyB - Kulinaria, która jest agregatorem polskich blogów kulinarnych.

    Pozwoli to na promowanie Twojego bloga na naszym portalu, naszych fanpage’ach i grupach na Facebooku, które łącznie mają ponad 300 tys. obserwujących. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania światu swoich przepisów!

    Link do rejestracji: https://kulinaria.flyb.pl/registration/

    OdpowiedzUsuń