Ostra, rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i dynią. Jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca. Odrobina orientu w polskiej kuchni nikomu nie zaszkodzi. Moja rodzina była zupą zachwycona. Podałam ją z kulkami ryżowymi które idealnie pasują do zupy.
220 g krewetek drobnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 dyni hokkaido
50 g czerwonej pasty curry
1 łyżeczka cukru brązowego
2 cm korzenia imbiru
1/2 limonki
1/2 szklanki ryżu
natka pietruszki albo kolendra
400 ml mleczka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
olej kokosowy
sól, pieprz
1 papryczka chili
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Zupa:
Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę. Dodaję do pasty, chwile smażę. Wlewam mleczko kokosowe, bulion, dodaję pokrojoną chili, cukier brązowy, koncentrat. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaję krewetki i gotuje jeszcze dwie minuty. Zupę doprawiam jeżeli trzeba, solą, pieprzem. Dodaję sok z limonki, pokrojoną natkę albo kolendrę.
Kulki ryżowe:
Ryż przekładam do garnka, wlewam łyżkę oleju, szklankę wody i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękki. Do ciepłego ryżu dodaję posiekaną natkę i formuje kulki. Zupę podaję z kulkami ryżowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz