Szybki obiad z warzywami w roli głównej. Fasolka szparagowa z piekarnika czemu nie. Jest pyszna, lekko zrumieniona posypana parmezanem. Polecam wegetarianom i nie tylko. Taki obiad prosty na letni obiad. Jest syta, także nie potrzebujemy do niej nic już więcej. Kto chętny zapraszam do zrobienia.
1/2 kg fasolki szparagowej żółtej
1 marchewka
2 ziemniaki duże
sól, pieprz
papryka słodka, papryka wędzona
bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka
olej rzepakowy
3 łyżki startego parmezanu
natka pietruszki
estragon, rozmaryn, szałwia świeża
Fasolkę obieram, wrzucam do garnka, dodaję sól i od zagotowania gotuję minutę. Odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą. Ziemniaki i marchew obieram i kroje w paski. Przekładam do miski, dodaję estragon, szałwię i rozmaryn pokrojony, sól, bazylie i oregano, dodaję, cztery łyżki oleju rzepakowego. Mieszam w misce i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W tą samą miskę przekładam fasolkę, dodaję papryki, sól, pieprz i cztery łyżki oleju. Mieszam i wykładam na blaszkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę około 30 minut. W między czasie przewracam warzywa żeby z każdej strony się podpiekły. Sprawdzam czy fasolka jest miękka i wyjmuję z piekarnika. Przekładam do naczynia, posypuje parmezanem i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz