Zupa którą zrobimy w 20 minut. Lekka, id elana na lato ze świeżych ogórków. Pewnie zastanawiacie się jak to nie z kiszonych. Otóż nie, to jest wersja letnia takiej zupy. U mnie znikła bardzo szybko, a zrobiłam jej nie za dużo i to był błąd. Jest tak dobra że powrócę do niej nie raz. Nie stoimy przy gazie godzinę, a zupa jest przepyszna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami maślanymi. Zaskoczy nie jednego z was swoim smakiem.
30 dkg filetu z indyka
2 ziemniaki duże
1/2 kg ogórków zielonych po obraniu
sól, pieprz
1 cebula
masło klarowane
1/2 pęczka koperku
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
grzanki
Cebule kroje drobno, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Filet z indyka kroję w kostkę, posypuję sola, pieprzem czarnym i czerwonym i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam na maśle cebulę, dodaje ziemniaki i dalej przesmażam minutę. Wlewam bulion, dodaję mięso z indyka i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Ogórki obrane ścieram na tarce jarzynowej i dodaje do zupy. Gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję koper, doprawiam według uznania. Zupę podaję z grzankami i kawałkami ogórka zielonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz