Strony

Strony

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Muszle z pesto i kurczakiem

Obiad na szybko, smaki włoskie a jaki dobry. Pesto zrobiłam sama ale można użyć kupnego też będzie dobre. A że lubię na ostro to jeszcze chili musi być. 



























pesto:
1 doniczka bazylii
2 łyżki orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
2 łyżki sera twardego startego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz

250 g makaronu muszle
1 pierś z kurczaka
1 papryczka chili
1 kulka mozzarelli

Sos:
1 łyżka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
1 łyżka masła klarowanego
1/3 pesto
sól, pieprz


Pesto:
Składniki pesto przekładam do rondelka i miksuje blenderem.

Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka.
Sos:
Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając żeby mąka się nie zrumieniła. Patelnie zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko cały czas mieszając montewką. Patelnię przekładam na gaz i zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję na końcu pesto i mieszam.


Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam na nim muszle. Posypuję pokrojonym chili. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut. Przed końcem pieczenia posypuję muszle pokrojoną mozzarellą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz