Pyszna zupa z karpia zabielana taka jak robiła moja babcia. Podaję ją z sakiewkami z farszem z karpia. Pachnie świętami.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim dużo radości, spokoju, zdrowia i miłości. Niech ten czas będzie dla Was magiczny, oderwany od trosk codziennego dnia. Z Całego serducha życzy wesoła kuchnia, Magda, mysza75 :-)
1 marchewka
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 por
3 gałązki selera naciowego
70 dkg karpia
sól
1/2 łyżeczki majeranku
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
pieprz czerwony
natka pietruszki
masło klarowane
1 łyżkę mąki pszennej
1/3 szklanki śmietany 30 %
sakiewki:
1 szklanka mąki
sól
1/3 szklanki wody gorącej
1 łyżka oliwy
Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.Karpia obieram z mięsa i cześć dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę.
Sakiewki:
Mąkę przesiewam, przesypuję do miski dodaję sól, olej i gorącą wodę. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto.Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki. Wodę zagotuję w garnku i wrzucam do wrzącej. Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu. Zupę podaję z sakiewkami czerwonym pieprzem i natką.
Takiej zupy jeszcze nie jadłam, a chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń